Sabtu, 22 Oktober 2011

MASALAH MENGHANTAR MANUSKRIP TEBAL

JIKA satu ketika dahulu ketebalan sesebuah novel sekitar 200 – 250 halaman tetapi sekarang selera pembaca sudah berubah. Ketebalan novel seperti itu sukar ditemui. Jika kita rajin ke kedai buku, novel berbahasa Melayu sudah melebihi ketebalan sehingga 500 halaman malah ada novel setebal 700 halaman.

Semakin tebal novel diterbitkan, semakin mahal pula harganya dan sudah tentulah royalti untuk penulis bertambah. Cuma apa yang menjadi masalah, bagi penulis ialah ketika menghasilkan novel setebal itu. Bagi penulis novel yang sudah biasa menulis manuskrip setebal itu mungkin tidak menjadi masalah.

Masalah hanya dapat dirasakan kepada mereka yang baru belajar menghasilkan manuskrip novel. Apakah cerita yang hendak ditulis dalam novel setebal itu? Untuk menghasilkan manuskrip itu sudah tentu memakan masa yang lama untuk disiapkan.

Masalah lain timbul pula apabila manuskrip novel itu siap. Masih ada penulis yang bertanya bagaimanakah mahu menghantar novel setebal itu kepada pihak penerbit? Masalah mungkin tidak timbul sangat jika penulis sudi untuk menghantar secara ‘by hand’ kepada penerbit. Tetapi bagaimana jika penulis jauh dari pihak penerbit? Sebagai contoh, mereka tinggal di Sabah atau Sarawak.

Mahu atau tidak mahu, mereka terpaksa menghantar melalui pos kepada penerbit di semenanjong. Ada penulis yang bimbang dengan keselamatan manuskrip novel mereka. Maklum sahajalah, hendak menyiapkan sebuah manuskrip novel memakan masa yang lama lebih kurang enam bulan atau setahun. Jika manuskrip tidak sampai ke tangan penerbit, tentulah manuskrip ‘sesat’ dalam perjalanan.

Bagi mengatasi masalah ini, penulis mesti menyimpan satu salinan manuskrip untuk rujukan. Penulis juga boleh menghantar mansukrip melalui CD tetapi untuk lebih selamat. Boleh menghantar mansukrip melalui emel sahaja. Cuma mungkin menjadi masalah kepada editor terpaksa mencetak semula manuskrip itu untuk memudahkan membuat penilaian sama ada boleh diterbitkan atau tidak.

Bagaimanapun jika masalah ini timbul, penulis disaran berhubung dahulu dengan editor atau pihak penerbit sebelum menghantar manuskrip mereka. Jika pihak bersedia menerima manuskrip melalui emel, lebih baiak menggunakan emel sahaja. Tetapi jika penerbit mahukan manuskrip asal dihantar, terpaksalah penulis menghantar mansukrip asal dalam bentuk cetakan kertas A4 dan ditaip dengan jarak dua spacing.

Tiada ulasan: