Isnin, 23 Januari 2017

PENGALAMAN MENULIS EBOOK (2)
BILA ebook sudah siap, timbul masalah macam mana nak buat ‘cover’?  Dahlah ilmu mengenai designer langsung tak ada, tapi taka pa. Jangan putus asa. Cari maklumat dalam internet. 

Akhirnya jumpa laman web yang menyediakan ‘cover’ untuk ebook.

Saya tulis emel menyatakan ingin menempah ‘cover’. Saya jelaskan design yang macam mana yang saya mahu termasuk warna dan sebagainya. Saya buat bayaran RM 30.00 untuk cover. Dalam masa dua hari semua itu sudah siap.

Saya bersyukur kerana ‘cover’ ebook apa yang saya mahukan ‘kena’ dengan selera saya. (Boleh lihat ‘cover’ ebook CMMN di blog ini.

Adakah ebook sudah siap? Ya sudah siap. Tapi…ada tapinya. Macam nak jual? Masa itu belum ada FB, Instragam,WhatsApp, Telegram dan sebagainya. Yang ada hanya blog atau mini website. Masalah juga. Ebook dah siap tak boleh nak jual. Macam mana nak bagi tahu pembaca kita ada ebook?

Dahlah pengetahuan mengenai blog ‘kosong’! Mahu tak mahu kena belajar macam mana nak buat mini website atau blog. Nak ikut bengkel buat blog kena guna duit. Masa dan tempat pula jauh. Jadi, belajarlah dan cari maklumat macam mana nak buat blog.

Rupanya ada dua blog percuma yang ditawarkan. Nak beli domain, kena bayar. Baik guna yang percuma iaitu ‘blogsport’ dan ‘wordpress.’ Mula-mula guna blogspot. Sudah buka web blogspot, kena belajar sendiri macam mana nak masukan entri dalam blog, nak masukan gambar dan macam-macam lagi.

Mula-mula memang ‘bodoh’ tetapi bila ‘try and error’ berulangkali, akhirnya boleh juga kendalikan blog dan boleh paparkan ebook di blog. Lama kelamaan ia menjadi semakin mudah. Sebenarnya banyak kemudahan yang disediakan di blog, hanya ilmu kita yang terbatas.

Mula-mula memang agak ‘frust’ bila dah lama tidak ada orang beli book kita. Masa dan duit sudah banyak diguna tetapi, modal tak dapat lagi. Jangan putus asa. Jika ada kawan-kawan, tumpang iklan di blog mereka.

Sekarang ini, lagi mudah. Ada FB, WhatsApp, Instragram dan macam-macam lagi. Kalau tahu guna, senang kalau nak buat 'marketing.' 

Kawan-kawan yang tidak berkira, memang mudah. Semua percuma. Buat ‘link’ terus ke blog kita dari blog mereka. Mulai dari situ, barulah sedikit demi sedikit  ebook dapat dijual.  Lega rasanya bila penat sudah membuahkan hasil.

Tapi cukupkah setakat itu saja?

Tak cukup banyak lagi yang kita kena buat!

Bersambung….

Tiada ulasan: