Isnin, 11 Mei 2015

PENULIS PERLU BELAJAR MEMASARKAN BUKU SENDIRIPESTA  Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL15) baru sahaja berlalu. Bagi penulis, inilah masanya untuk mencari buku-buku yang diperlukan untuk menambahkan ilmu.
Pada waktu inilah juga banyak penerbit berlumba-lumba menerbitkan buku-buku terbaru supaya dapat dipasarkan ketika PBAKL15. Para penerbit juga mencari ruang tertentu untuk memperkenalkan buku-buku terbaru terbitan mereka.
Sebagai penulis, kita sebenarnya tidak boleh mengharapkan penerbit mempromosi buku-buku yang diterbitkan tanpa penglibatan penulis. Penerbit banyak buku yang perlu dipromosikan. Para penulis pula perlu mengambil kesempatan mempromosikan buku sendiri sama ada di Facebook, Twitter, Instragram dan sebagainya sebagai satu inisiatif.
Selain itu penulis juga wajar ‘turun padang’ untuk turut mempromosikan buku kepada para pengunjung. Saya juga tidak terlepas untuk mempromosikan buku terbaru berjudul 100 Wasiat Rasulullah Untuk Wanita terbitan Karya Bestari, Grup Buku Karangkraf.
Hasilnya, pembeli lebih tertarik jika penulis sendiri turun padang, menceritakan kandungan buku terbaru kepada pembeli. Pasti mereka juga akan terkejut apabila penulis sendiri mempromosikan buku-bukunya.
Malah ramai tidak menyangkan penulis sanggup turun padang mempromosikan buku sendiri kerana setahu mereka, penulis hanya tahu menulis sahaja.  Ya, memang penat melayan pembeli yang pelbagai karenah tetapi berbaloi apabila pembeli rasa berpuashati.
Mereka rasa bertuah kerana penulis sendiri melayan mereka dan bersedia menandatangani buku yang telah mereka beli. Namun untuk mempromosikan buku  memerlukan ilmu.
Sesetengah penulis ada yang tidak sanggup berbuat demikian mungkin kerana malu atau tidak biasa. Tetapi sekiranya buku mahu cepat dikenali pembaca, tidak perlu malu untuk menyarankan pembeli membaca buku kita.
Tidak ramai penulis yang sanggup ‘memujuk’ pembeli membeli buku kita. Mereka lebih suka duduk di meja yang disediakan, hanya menunggu jika ada pembeli yang mahu membeli buku kita, barulah kita akan menanda-tangani buku yang dibeli.
Pengalaman saya ‘menjual’ buku sendiri di pesta buku seperti ini memang menyeronokkan.

Tiada ulasan: