Jumaat, 22 Mei 2009

EBOOK CARA MUDAH MENULIS NOVEL - Pakej Lengkap Berserta Contoh

DARIPADA:
Muhd Nasruddin Dasuki.
H/P: 013-3635560

Assalamualaikum dan salam sejahtera
TIDAK dinafikan, ramai di antara kita sebenarnya cenderong untuk menghasilkan novel tetapi malangnya saudara masih samar-samar bagaimana mahu memulakan kerana saudara tidak ada asas atau panduan yang boleh diikuti. Jika saudara berpeluang, mungkin saudara boleh mengikuti bengkel-bengkel penulisan yang diadakan tetapi jika tidak, saudara perlulah berusaha sendiri.

Bagaimanapun bengkel penulisan yang saudara ikuti hanya menerangkan secara asas kerana faktor masa. Tetapi saudara tidak perlu risau, ebook ini akan dapat menyelesaikan masalah saudara itu. Ebook ini akan menerangkan secara terperinci dari A-Z tanpa perlu saudara mengikuti sebarang bengkel.

Di dalam ebook CMMN ini, pembaca akan diperkenalkan dengan ciri-ciri novel, sinopsis, plot, rangka cerita, watak dan perwatakan, sudut pandangan, gaya bahasa dan sebagainya. Saya percaya, ebook ini tidak akan menghampakan jika saudara berkesempatan memilikinya.
Sebaik sahaja saudara memiliki ebook ini, saudara layak untuk mendapat bonus sebuah novel berjudul ‘Sebening Airmata’ serta 10 tip bimbingan percuma setiap minggu sehingga saudara mampu menghasilkan sebuah sinopsis novel.

PENGENALAN

EBOOK mengandungi 150 halaman ini sememangnya dihasilkan khusus untuk mereka yang hendak belajar menulis novel dan bercita-cita menjadi novelis supaya nama mereka sebaris dengan mereka yang sudah menempa nama di bidang ini. Ebook Cara Mudah Menulis Novel (CMMN) ini dihasilkan dengan bahasa yang mudah supaya senang difahami.

Selain itu contoh-contoh juga disediakan supaya mereka dapat memahami dengan lebih jelas. Ebook ini dibahagikan kepada tiga bahagian di mana pada setiap bahagian terdapat judul-judul yang mengandungi maklumat berguna untuk dipraktikkan.

BAHAGIAN PERTAMA

SELAIN pengenalan, pembaca akan diterangkan bagaimana bidang penulisan ini jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh ia boleh menyumbangkan pendapatan sampingan daripada royalti yang diterima setelah novel diterbitkan. Diterangkan juga mengapa ramai di kalangan remaja gemar membaca novel ketika mengisi masa terluang atau satu kemestian untuk memiliki novel karya penulis idola mereka.

Industri novel yang sedang pesat sekarang menyaksikan banyak novel diterbitkan di pasaran. Ini secara tidak langsung memberi peluang kepada yang mempunyai bakat untuk menyerlahkan bakat mereka.

Kepada mereka yang sedang berjinak-jinak dengan dunia penulisan novel dan ingin membuktikan kemampuan mereka, inilah masanya untuk berbuat demikian. Peluang tersedia di hadapan mata, mengapa harus dilepaskan peluang itu?

Ia juga akan menjadi penanda aras sama ada saudara berkemampuan atau tidak membuktikan kebolehan saudara menjadi pengarang atau tidak. Jika ini kali pertama saudara menghasilkan novel, ia juga merupakan satu ujian sama ada saudara mampu menarik khalayak peminat saudara atau tidak.

Apabila kita menulis novel, kita juga perlu mengkaji apakah yang sebenarnya pembaca mahu. Oleh kerana pembaca mempunyai selera yang berbeza-beza, menjadi tugas penulis untuk menghasilkan novel yang mampu memenuhi impian mereka. Jika saudara sudah mempunyai khalayak pembaca saudara sendiri, apakah cara yang terbaik supaya mereka terus meminati karya saudara itu. Semua ada diterangkan di bahagian pertama ebook ini.


BAHAGIAN KEDUA
PADA bahagian kedua ini, pembaca akan didedahkan kepada 26 tajuk yang kesemuanya berupa panduan yang mengandungi maklumat berguna. Ia menerangkan cara menghasilkan novel bermula dari A – Z.

Di sini, saya akan terangkan secara ringkas judul-judul penting yang wajib diikuti ketika menulis novel. Judul-judul di bahagian kedua ini juga akan diselitkan dengan contoh agar pengajaran menjadi lebih mudah dan berkesan.

Di antara judul-judul itu ialah:

DEFINASI NOVEL

Sebelum melarikan pena menghasilkan ayat pertama di dalam novel, saudara akan diperkenalkan dengan novel dan cerpen kerana ia merupakan dua bidang yang berbeza. Ada novel sejarah, novel remaja, novel kanak-kanak, novel Islami dan pelbagai lagi.

TEMA

Isi di dalam judul ini penting untuk diambil perhatian. Sebelum menulis novel, saudara harus memastikan apakah tema yang akan ditulis. Contohnya novel yang bertemakan kekeluargaan, sejarah, perjuangan, sosial, keagamaan dan sebagainya.

PLOT

Plot ialah peristiwa yang disusun dan peristiwa dengan peristiwa yang lain itu saling berkaitan dan ia berlaku kerana adanya sebab dan akibat. Oleh itu setiap peristiwa yang hendak ditimbulkan mestilah bersebab dan ada kaitan dengan cerita.

WATAK

Bagaimana mahu menampilkan watak utama dan watak pembantu? Bagaimana juga mahu memperkenalkan watak dan perwatakan? Ingin memperkenalkan watak, banyak caranya. Di antaranya dengan meneliti cara watak bertindak, berfikir, gerak laku dan sebagainya.
Perwatakannya begaimana pula, adakah ia seorang yang sombong, ego, pemalas, pendendam, bengis, rakus dan sebagainya. Ebook ini akan menerangkan segalanya di bawah tajuk mengenali watak dan perwatakan.

LATAR

Setiap plot di dalam novel harus mempunyai latarnya. Ia ibarat ‘parking’ bagi sebuah kereta ketika mana kereta itu berada. Jika berada di dalam bangunan, di manakah kereta itu berada? Di tempat letak kereta bawah bangunan atau di luar bangunan?

Latar pula dibahagi kepada beberapa jenis. Di antaranya latar tempat, latar waktu, latar masa dan waktu dan latar persekitaran. Apakah bezanya di antara latar yang disebutkan itu?
Sementara itu, di dalam novel, ada dua latar yang mesti ada:

Pertama: Latar masa keseluruhan cerita. Contohnya, zaman sekarang atau zaman selepas perang atau sebelum perang.

Kedua: Latar belakang sesuatu peristiwa.

SUDUT PANDANGAN

Sudut pandangan dibahagi kepada empat:
Sudut pandangan orang pertama.
Sudut pandangan orang serbatahu.
Sudut pandangan peninjau
Sudut pandangan objektif.

GAYA BAHASA

Pembaca akan diterangkan bagaimana mahu mengolah novel dengan bahasa yang mudah difahami pembaca. Ebook ini akan menjelaskan kepada pembaca.


MENDAPATKAN BAHAN MENULIS

Pelbagai cara dijelaskan bagaimana mahu mendapatkan bahan untuk menulis novel. Satu daripadanya cerita yang dialami diri sendiri, orang lain atau dari keratan akhbar dan sebagainya.


MENULIS SINOPSIS

Ini merupakan satu judul yang penting. Sinopsis merupakan cerita keseluruhan novel yang sedang ditulis. Contoh menulis sinopsis juga disediakan kepada pembaca. Sinopsis hanya sebagai panduan supaya memudahkan penulis menulis mengikut aliran cerita yang disediakan.


MENULIS RANGKA CERITA

Sesudah menulis sipnopsis, kini giliran untuk menulis rangka cerita berdasarkan sinopsis tadi. Contoh rangka cerita juga disediakan untuk lebih difahami.

MENULIS NOVEL MENGIKUT KERANGKA CERITA

Daripada kerangka cerita yang sudah disediakan, kini tiba giliran pula untuk memulakan kerja menulis novel bermula dengan Bab satu dan seterusnya.

JADUAL MENYIAPKAN NOVEL

Setelah kesemuanya saudara fahami dan kerja menulis sudah dimulakan, satu perkara yang perlu diambil perhatian ialah mengenai target menyiapkan novel.
Apa juga pekerjaan, kita mesti menetapkan waktu untuk menyiapkannya, begitu juga dengan menulis novel. Di dalam ebook ini sudah disediakan satu judul sebagai panduan supaya kerja-kerja menulis tidak terencat di pertengahan jalan.

BAHAGIAN TIGA

Pada bahagian ini, diterangkan secara ringkas, apakah yang perlu dilakukan oleh penulis setelah manuskrip novel disiapkabn. Sama ada saudara mahu menerbitkan sendiri, dihantar ke penerbit novel atau mahu menjadikan enovel dan dijual melalui laman web. Itu terpulang kepada saudara.


KELEBIHAN MEMILIKI EBOOK CMMN

Mengapakah ebook ini perlu saudara miliki?
Ebook ini akan membantu saudara menghasilkan novel berpandukan panduan, maklumat dan contoh yang disediakan. Oleh itu memilikinya bukan satu kerugia, Ia ibarat ilmu tidak akan hilang selagi saudara mahu mengamalkannya.

Saudara tidak perlu membuang masa mencari maklumat di Kedai-kedai buku, di internet dan mengumpulkan satu persatu kerana ebook ini akan menjelaskan segala-galanya mengenai novel.
Sebelum ini belum ada ebook yang memberikan panduan dan maklumat bagaimana cara yang lebih efisyen untuk menghasilkan novel. Ebook ini akan membuka kunci permasalahan anda selama ini.

Saudara akan dibimbing sehingga saudara sekurang-kurangnya menghasilkan satu bab daripada novel yang akan saudara hasilkan. Ini sebagai komitmen kami yang tidak mahu anda berasa sia-sia memiliki ebook ini.

Ebook yang hanya berharga RM 40.00 sahaja dan saudara akan mendapat bonus sebuah novel berjudul Sebening Airmata atau Airmata Pertama secara percuma.


CARA BAYARAN MENGGUNAKAN BANK IN

Akaun : Maybank
Nama : Muhd Nasruddin Dasuki
No. Akaun : 162115976283

Akaun : CIMB
Nama : Muhd Nasruddin Dasuki
No Akaun : 1277-0002240-207

Selepas saudara bank in ke akaun di atas, sila emailkan butiran anda.
Nama Penuh:
Alamat lengkap:
Tarikh:
Masa:
Tempat:
Alamat e-mail anda:
Jumlah yang dibank in RM 40.00
No. Telefon Bimbit:
Emailkan butiran di atas ke alamat : mnasd_326@yahoo.com
Atau sms ke No. 013-3635560

Pilih salah satu novel sebagai bonus: Sebening Airmata/Airmata Pertama
Sebagai penutup, jika saudara mahukan kejayaan, ia harus dilakukan dengan pengorbanan. Pengorbanan wang ringgit dan masa. Semua orang yang berjaya, mereka mengamalkan apa yang disebutkan tadi.

Bertindaklah sekarang!
Keputusan di tangan saudara.

Inilah novel yang akan saya beri percuma kepada setiap pembeli ebook CARA MUDAH MENULIS NOVEL ini.Mereka yang berminat boleh email kepada saya: mnasd_326@yahoo atau sms ke nombor telefon:013-3635560.


Jangan tunggu lagi!

2 ulasan:

Melihat Kesunyataan berkata...

Tuan,
Selamat berjumpa, meski di alam maya.

Muhd Nasruddin berkata...

Selamat berjumpa. Jika dulu di alam nyata, masa berubah, bertemu pula di alam maya.
Terima kasih kerana sudi bertandang.
Maaf tiada buah tangan untuk dihulkr.